background img
5 év ago
917 Views

Bizonyítékok a lehetőségre. Az első!

Written by
geotermikus energia

Bizonyítékok a lehetőségre. Az első!

Sokan sokféleképp beszélnek róla. Mindenki tud valami izgalmas információt, valami nagyszerű és új történetet. Pedig nem kell túlbeszélni.

2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia, csak és kizárólag a kőolaj és földgázfúrások okán fúrt kutakat vizsgálva, lemerte írni (mellékelve a tanulmány), hogy hazánk geotermikus potenciálja nagy, és ez a vizsgálatok alapján minimum 60 petajoule.

Hatvan petajoule nem mond sokat.

De ha azt mondom, hogy ennyivel megoldható háromszázezer panellakás (50m2) éves használati melegvízellátása és fűtése, akkor az már másképp hangzik. (ez a hazai társasházi lakások 30%-a)

Tehát nem misztikum, hanem valóság a magyar geotermikus potenciál.
A Magyar Tudományos Akadémia leírta.
És ez csak olyan fúrásokra hagyatkozik, melyek nem célorientáltak.

A Magyar realitás.

geotermikus energia

A világban képesek vagyunk több ezer méter mély tengerfenék alól, több kilométer mély szikla alól olajat, vagy földgázt kitermelni, de a hazai politikai elit szerint képtelenség 4000 méteres mélységből kitermelni egyszerű meleg vizet.

Ha mint azt sokan tudjuk, a geotermikus vagyon valóban akkora, mint arra a jelek mutatnak (a jelek több száz, sőt, több ezer petajoule energiára engednek következtetni), akkor a következőkbe kell belegondolni.

  • A geotermikus energia tud adni, meleg-vizet, és áramot.
  • Évente dollár-milliárdokat költünk kőolaj, földgáz, és villamos-energia importra.
  • Ha ezeket a dollár-milliárdokat a hazai geotermiára költenénk, azaz megépítenénk ezeket az erőműveket, (akár több száz kisteljesítményűt az országban), akkor megújuló energiaforrásokból szerezhetnénk be a szükségleteinket.
  • Mivel ez megújuló energia, egy ponton túl nem kéne fizetni érte, hiszen ki van fizetve a beruházás, az energia pedig ingyenes. (azaz csak a karban és üzemben tartás költségeit kéne megfizetnünk, ami töredéke a jelenlegi rezsinek)
  • Mivel most is fizetünk a gázért, kőolajért, és áramért, voltaképp rendelkezésre áll az a költség, amivel ezt az energiaforrást ki lehetne aknázni, azaz nem kell senkinek ezt hitelezni, hiszen azt költjük átalakításra, amit most rezsire.
  • A technológiával végre energetikailag és anyagilag függetlenné válna az ország az energiahordozóktól, azaz nem kellene kőolajat, földgázt és áramot importálnunk.

Mit tett a Fidesz 2010-ben, amint a hatalomra került?

– Törvényi erővel betiltotta a nagy mélységű geotermikus fúrásokat, azaz 2800 méter alatt tilos fúrni.
– Bányajog alá helyezett egy vízjogi rendszert. Azaz olyan eljárás alá vonta a vizet, mint a szenet.
– Koncesszió alá vonta a vagyont, de a koncesszióhoz szükséges kutatást nem végzi el.
– Azt a szabályt vezette be, hogy bárki is kutat, annak eredményeit az állam kisajátíthatja, azaz a koncesszióhoz szükséges kutatást a kutató fizeti, de azt az állam elveheti, kisajátíthatja (egy egy kutatás százmilliós nagyságrendű).
– A törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy egyetlen szerződéssel, egyvalaki megvehesse az ország teljes geotermikus vagyonát. (Bizony. Eladható a lábunk alól minden)

És ez csak egy az ország potens lehetőségeiből. Folytatom a sort, napról napra.

A mellékelt dokumentumban elolvashatod az MTA 2008-as kutatási anyagát. Jelzem a korábbi kormányok sem szakadtak meg, hogy ez kitermelhetővé váljon: MTA geotermika

forrás: Sheperd

Article Categories:
Ébresztő · Gazdaság