background img
6 év ago
954 Views

Haláloki statisztika Magyarországon – Mibe halunk bele?

Written by
Pirosat vagy kéket?

Haláloki statisztika Magyarországon – Mibe halunk bele?

Magyarország egészségügyi állapota alapján a világ országai között a középmezőnyben foglal helyet, azonban Európát tekintve egyike a legkedvezőtlenebb helyzetű országoknak.

Az egykori szocialista országokat tekintve hazánk a morbiditási (megbetegedési) és mortalitási (halálozási) helyzete szinte egyedülálló. Sajnos elmondható, hogy hazánk a rendszerváltást követően nemcsak az Unió fejlett országaival és az uniós átlaggal sem tudott az egészségügyi állapotokat és halálozási statisztikát szemlélve lépést tartani, de Közép-Kelet-Európa országai (volt szocialista államok) mögött is elmaradt. 

Életkorok jellemző halálokai Magyarországon

A fiatalabb korosztályban vezető haláloknak számítanak a külső okok, az öngyilkosság és a baleset. A középkorúakat aggasztó mértékben fenyegeti a rákos megbetegedések réme. Főként a 36-45 év közötti nők körében vezető halálok a rákos megbetegedés. A férfiak hasonló korosztályában az emésztőrendszeri megbetegedések szedik a legtöbb áldozatot.  Idősebb korban (65 év felett) a szív- és keringési betegségek számítanak vezető haláloknak, sajnos azonban a 65 évnél fiatalabb férfiak és nők halálozási aránya ebben a betegségcsoportban (is) jelentősen meghaladja mind az EU átlagot, mind pedig a Kelet-Közép-Európai országok átlagát.

Milyen betegségekben hal a magyar?

Az összes halálozás 54 százalékát teszik ki a szív- és érrendszeri betegségek, míg 27 százalékban daganatos betegségek felelnek a halálozásért. Emésztőszervi betegségek 8 százalékban, légzőszervi betegségek 4 , míg 7 százalékban felelnek a halálozásért külső okok (baleset, öngyilkosság). A haláloki struktúra viszonylag lassan változik, hosszabb időt figyelve mutatkoznak csak különbségek.

Magyarországon vezető halálokok

Ha jól figyeltél, láthatod, hogy a felsorolásból hiányzik egy ok, mégpedig az öregség, illetve a test olyan mértékű elhasználódása, ami a halálhoz vezet!

 A szív- és érrendszeri betegségek 54%

Magyarországon a vezető halálozási oknak a  szív- és érrendszeri betegségek tekinthetők, de…
Egyes nézetek szerint, ez az egészségügyi probléma mint betegség, megelőzhető lenne, a C Vitamin rendszeres és “nagymértékű” szedésével. A nem gyógyszeripari nézőpont alapján a C Vitamin napi megfelelő szintű bevitele, azt jelenti, hogy napi 6-12.000 mg! ezzel szemben a hivatalos szervek által megjelölt mennyiség 60 mg!
Vajon a hivatalos érték és a szükséges mennyiség közti különbség minek köszönhető? Ha beviszed a megfelelő mennyiséget, (az összes többi fontos vitaminnal és ásványi-anyaggal együtt, ) akkor egészséges leszel, vagyis nem fogsz gyógyszert szedni, ami által a gyógyszeripart megrövidítenéd. 

Daganatos betegségek 27%

A daganatos betegségek jellemzőek a mai életvitelre, vagyis 50 évvel ezelőtt nem volt ennyire magas a daganatos megbetegedések aránya, de ha lehet inkább úgy fogalmaznék, hogy “előfordult”.
Ennek az okai egyértelműen az ipari fejlődés számlájára írható, ezen belül is az élelmiszerek gyártása, régen az élelmiszer nem gyárakban készült, hanem természetes úton, a mezőgazdaság eróziója, volt idő amikor még ismert fogalom volt a vetésforgó, de ma már ugyanazt a földet gyakorlatilag egész évben művelik, és ezt kémiai szerekkel igyekezvén pótolni, mint műtrágya, és az ezzel egyenesen arányos vegyi-anyagok felhasználása, illetve ezzel párhuzamos jelenség, hogy a terményekben nincs benne az a vitamin-ásványi-anyag kombináció, ami régebben. És akkor még nem beszéltünk a légszennyezésről, a génmódosításról, a hormonkezelésről, ám így ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a daganatos betegség kifejlődhessen.

Emésztőszervi betegségek 8%

Ezen nincs mit csodálkozni, hisz régen, amikor a hús még disznóból volt, (vagy bármi más álltból) ez nem okozott gondot, de ma a szintetikus élelmiszerek korában, valószínű hogy az ember számára sok az emészthetetlen étel.

Légzőszervi betegségek 4%

Ennek az okát azt hiszem mindenki tudja, de ha mégsem, akkor legyen meglepetés: a környezetszennyezés, a városi levegő az oka!

Külső okok, mint a baleset vagy öngyilkosság 7%

Látszólag ez egy elfogadható halálok lenne, ha ezek mögött nem lenne ok. De van! Ám menjünk sorban.

A betegségek kezelése orvosi szempontok alapján.

A fenti betegségek, mind központi témái a gyógyászatnak, napi problémákkal és a gyógyítás hiányával. A fenti betegségek elsődleges kezelési lehetőségeként a gyógyszer az alapvetés, vagyis ha beteg vagy, szedj gyógyszert, ami sok esetben az alap kiváltó okot nem kezeli, de legalább a tüneteket megszünteti. A fenti betegségek a magyar lakosság több mint felét érintik és ezek a betegek mind szednek valamilyen gyógyszert. A magyar gyógyszerfogyasztás egyik statisztikai adai alapján, a lakosság több mint 12%-a szed rendszeresen 10 vagy annál több gyógyszert!

Az emberi szervezet valójában egy nagyon finoman behangolt biokémiai gépezet, pontosan meghatározott szükségletekkel mint vitamin ásványi-anyag, fehérje, szénhidrát, stb. Ha ebbe a jól összehangolt egységbe beviszünk valamilyen oda nem illő vegyszert, akkor az problémákat okozhat a hibátlan működésben. Ha gyógy(vegy)szert eszünk, hogy csillapítsuk egy másik vegyszer hatását, ami lehet akár tartósítószer, vagy bármilyen E123 kezdető összetevő, akkor ezzel több hatást is elérhetünk. Az első, hogy a második bevitt anyag csökkenti az első anyag káros hatásait, rosszabb esetben a két vegyi-anyag olyan komplex hatást fejt ki a szervezetre, ami még több problémát vet fel, és így elkezdődik egy folyamat, ami abból áll, hogy a gyógyszer melléhatásai csökkentésére kapunk egy másik gyógyszert.
Egy gyógyszernek általában 15-30 mellékhatása is lehet, ami több gyógyszer esetében összeadódik, és ez egy soha véget nem érő folyamat, vagyis láthatjuk, hogy itt szó sincs gyógyításról! Magyarországon a gyógyszerek mellékhatásai következtében évente átlagosan 7-8000 ember hal meg!

A pszichiátriai szerek mint gyógyszer

Az agy a legérzékenyebb szervünk, ez az ami a legsebezhetőbb, mivel nem regenerálódik mint a többi szervünk, és ez az ami a leggyorsabban reagál a bevitt vegyi-anyagokra. Magyarországon is, mint a világon bárhol a pszichiátriai szerek okozzák a legtöbb problémát, mivel nem csak a szervet, az agyat befolyásolják, (maradandó károsodást okozva) hanem az ember egész életére hatással van, és ez az ok lehet az öngyilkosságok legfőbb oka.

pszichiátriai szerek

Minden betegség valamilyen hiány okára vetethető vissza, vagy pedig egy olyan anyag jelenlétére, aminek nem lenne szabad ott lenni.

Vagyis ha egy betegség a vitamin vagy bármi már hiánya miatt alakul ki, akkor azt annak a hiánynak a pótlásával kellene “gyógyítani” nem pedig egy olyan vegyi-anyaggal, ami eleve nincs a szervezetben. Tehát ha ezeket végiggondoljuk, akkor világos, hogy a fent említett betegségek kezelésére nem a gyógyszer lenne a megoldás, hanem a hiány pótlása, vagy esetleg a káros anyag kivonása.

Ha ilyen sok ember “beteg” akiket nem gyógyít meg a “tudomány” akkor ez a gyógyszeriparnak egy hosszútávú ügyfélkört jelent, ami hatalmas bevételekhez juttatja őket. Nem véletlen az sem, hogy a “gyógyszerek” előállítási költsége és a kereskedelmi ára között egy hatalmas árrés van, ami sok ezer vagy akár tízezerszeres is lehet, amiből arra következtetek, hogy ez egy jó biznisz, és nem a gyógyításnak az eszköze, mert ha így lenne, akkor a gyógyszereket nem a tv reklámozná, és az egészség elérése érdekében, legalábbis önköltséges áron lehetne hozzá jutni a gyógyszerekhez.

Másik felmerülő kérdés, hogy az olyan alapvető vitaminok, (az összes nagybetűs) amik szükségesek az emberi szervezet működéséhez, vajon miért annyira drágák? Miért nem ezt népszerűsítik az emberek körében? miért csak a gyógyszertárakban lehet hozzájutni? És vajon mennyivel lehet veszélyesebb a C vitamin túladagolás, mit egy gyógyszer aminek van 30 melléhatása, köztük olyan is, mint a “HIRTELEN HALÁL”?

Beteg ember

Végezetül hozzáteszem, hogy vannak olyan esetek, amikor szükséges a gyógyszer bevitele, hogy a beteg életben maradhasson.

 

 

 

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
Élelmiszer · Élet · Uncategorized

Comments to Haláloki statisztika Magyarországon – Mibe halunk bele?