background img
5 év ago
938 Views

Hogyan tud egy multi nagy-áruház olcsó terméket adni?

Written by
Hogyan tud egy multi nagy-áruház olcsó terméket adni?

Hogyan tud egy multi nagy-áruház olcsó terméket adni?

Azért mert nagy! Nemcsak szó szerint, hanem minden más vonatkozásban is. Ezeknek a cégeknek gigantikus raktáraik vannak, ahova betárolják az olcsón felvásárolt termékeket. 

Hogyan tud egy multi nagy-áruház olcsó terméket adni?

Mivel van elég pénzül, megtehetik hogy a termelőtől felvásárolnak szinte mindent, és a termelő erre boldogan rábólint, hisz így ő is kevesebbet keres rajta, de legalább nincs gondja az áruval, nem kell vevőt keresni, nem kell raktározni, szállítani, stb. Így kerül be a multi raktárába, ahol egy városnyi termék várja hogy kikerüljön a boltok polcaira.

De ez még nem minden. Pontosan a fenti mintára, a multik felvásárolják az élelmiszeripar készleteit is, primőr zöldség gyümölcs, és minden mást is. Így kerülnek kapcsolatba a mezőgazdasággal, és így vásárolják meg előre a terményeket, úgy hogy még szinte el sem vetették. A termelő örül, mert így legalább biztos vevője van. És persze örül a vásárló is amikor olcsón megveheti mindezeket.
Igen ám, csak hogy ez, egy szemfényvesztés, parasztvakítás, hisz így csak 1 valaki jár jól, mégpedig a multi, és látszólag a vásárló.

A termelő örül, hogy el tudta adni, igaz hogy töredék áron, de legalább a költsége is alacsonyan maradt. Amit évekkel ezelőtt eladott 3-400 forintért, azért most örül ha kap 30-40 forintot. A vásárló is örül mert mindent megvehet olcsóbban.

Ez a jelenség a piacgazdaságra nézve eléggé romboló hatású, hogy miért, olvasd el az előző cikket és megértsd.

Article Categories:
Ébresztő · Élelmiszer · Élet