background img
5 év ago
2050 Views

Kamu hír vagy valódi információ?

Written by
valóban sok a kamu hír

Kamu hír vagy valódi információ?

Az előző cikkben hírt adtunk a HVG-ben megjelent listáról, ami a kamu weboldalakat sorolja fel

Elöljáróban annyit, hogy valóban sok a kamu hír a neten, de hogy mi a kamu és mi nem az, csak nézőpont kérdése. Persze a felsorolt oldalak, jelentős része valóban az átverős kategóriába sorolható, ám hogy miért az, röviden elmondom.

Az ilyen oldalak egy része, valótlan tartalom nélkül, csak a kattintással manipulál, hisz a cikk címe mindig valami olyan mai megfogja az emberek figyelmét és már megy is hogy megnézze. Amikor rákattint, elsőre nem történik látszólag semmi, majd őjabb kattintások következnek, és ha szerencséd van, akkor egy jutyubos videót láthatsz, aminek sokszor köze sincs a címhez, ha kevesebb a szerencséd, akkor a sok kattintásért semmit nem kapsz. Az már csak az arcátlanság csúcsa, hogy ezért elvárják, hogy lájkold és oszd meg az oldalt, hisz minél több emberhez jut el, annál több a kattintás, és így a pénz is csak gyűlik.

Ezzel szemben az oldal üzemeltetője egyre több pénzt zsebelhet be, mivel minden kattintásod után valami reklám bukkan fel, amit sokszor nem is veszel észre mert a megnyitott oldal mögött nyílik meg.

Ez persze egy legális jövedelem forrás, a hirdetések eladása ilyen formában, ám a mód ahogy ezt csinálják, teljességgel etikátlan.

A listának van egy másik, szerintem nagyon fontos hibája is, miszerint olyan weboldalak is felkerültek rá, ami nem az átverésen alapszik, hanem pont ellenkezőleg, az emberek szemét és tudatát próbálja megnyitni, hogy vegyél már észre milyen világban élünk. Ide tartoznak az alternatív gyógyászati információk, az összeesküvés elméletek, az emberiség elől eltitkolt adatok és tények, a történelmi hazugságok, a földönkívüliekkel kapcsolatos adatok, és még számos olyan információ, ami kell az emberiség túléléséhez.

Szóval a cikkel az a legnagyobb baj, hogy ezeket a fontos információkat is a kamu és az átverés kategóriájába sorolják, ezzel az embereket összezavarják, hogy azt sem tudják mi az igaz és mi a hamis hír. Ez amúgy tipikus esete az összeesküvés-elméleteknek, azok valódiságának az igazolása.

Legyen egy fontos szabály: ha valamely fészbúkos poszt után kattintasz, és ott megköveteli hogy lájkold, (ez abból látszik, hogy ezt a kis ablakot nem lehet bezárni, csak ha lájkolsz) és/vagy oszd meg, akkor jobb ha azonnal bezárod az oldalt, mert ez nem az aminek látszik. Ám ha a megnyitott oldal nem teszi kötelezővé az ilyet, akkor a tartalom alapján magad is tudsz dönteni hogy ez az amit vártál, vagy nem.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Hazugságok

Comments to Kamu hír vagy valódi információ?