background img
6 év ago
520 Views

Mérgező koktél készül – ezt nem ússzuk meg

Written by
ezt-nem-usszuk-meg

Mérgező koktél készül – ezt nem ússzuk meg

A rekordmértékű eladósodás és a lassuló növekedés mérgező egyvelege hamarosan újabb válság kirobbanását eredményezi – figyelmeztet egy vezető közgazdászok által hétfőn publikált tanulmány.

ezt-nem-usszuk-meg

Mérgező egyveleget alkot a világban a rekordmértékű eladósodás és a lassú növekedés kombinációja, s ez hamarosan újabb válság kirobbanását eredményezheti – többek között ezt tartalmazza a 16. éves Genfi Jelentés, amelyet vezető közgazdászok készítettek az International Centre for Monetary and Banking Studies (ICMB) megbízásából. A Financial Times tudósítása szerint a három korábbi vezető jegybankárt is soraik között tudó szerzők előrejelzése szerint a kamatoknak világszerte nagyon hosszú ideig alacsonyan kell maradniuk ahhoz, hogy a háztartások, vállalatok és kormányzatok világszerte eleget tudjanak tenni fizetési kötelezettségeiknek és egy újabb összeomlás elkerülhető legyen.

A tanulmány szerint a válság kirobbanása óta a különböző szektorok összesített adóssága még mindig emelkedik, annak ellenére, hogy az általános vélekedés szerint hitelleépülés ment végbe világszerte. Rámutatnak, hogy a pénzügyi szektor adósságterhei ugyan csökkentek, különösen az Egyesült Államokban, s magánszektor eladósodottságának a növekedése is megállt a fejlett országokban, azonban a közszféra eladósodottsága tovább növekedett a fejlett országokban, a feltörekvő gazdaságokban pedig a magánszektor eladósodottsága emelkedett drasztikusan, különösen igaz ez Kínára.

Tovább nőtt az adósság

A valóság az, hogy az összesített adósság nagysága a globális GDP-hez mérten tovább növekedett az elmúlt években – mutat rá a tanulmány. Míg 2001-ben annak még csak 160 százalékát tette ki, 2009-ben, a válság mélypontján már 200 százalékra emelkedett, s 2013-ban elérte a 215 százalékot.

Pályafutásom alatt már nagyon sok gazdasági csodának szemtanúja voltam. Ilyen volt Olaszország a 60-as években, Japán a 80-as években, az ázsiai kistigrisek 10 évvel később, majd Írország, Spanyolország és napjainkban Kína. Azonban mindegyik véget ért, amikor elkezdtek hatalmas mértékű adósságokat felhalmozni – írta Luigi Buttiglione, a tanulmány egyik szerzője, az ismert Brevan Howard hedge-fund vezető globális stratégája. A szakértő a tanulmányban részletesen kifejti, hogy a kezdetben sikeres gazdaságokban hogyan indul el a fenntarthatatlan hitelfelhalmozás, amely később segíti az átlagosnál magasabb növekedési ütem megmaradását akkor is, amikor az fundamentálisan már többé nem megalapozott.

A jelentés szerint a magas adósságállomány miatt a kamatok világszerte jóval hosszabb ideig alacsonyan maradnak a jelenleg vártnál. Ugyanakkor, hogy az alacsony kamatok mellett megelőzzék az eladósodottság további növekedését, a hatóságok várhatóan adminisztratív eszközökkel kívánják majd azt gátolni.

A problémás országok

A tanulmány szerint a legnagyobb problémát azok az országok jelentik, ahol ahol az eladósodottság mértéke magas, ugyanakkor a gazdaság növekedésének üteme drasztikusan csökkent. Ilyenek az eurózóna periféria országai és Kína, ahol a két számjegyű gazdasági növekedés az utóbbi időszakban 7,5 százalékosra csökkent.

A szerzők szerint a globális eladósodottság növekedésének köszönhetően az eszközárak is emelkedtek az elmúlt években, s emiatt különböző szektorok mérlegei nem tűnnek általában túlfeszítettek. Azonban ha tényleg megindult a hitelleépülés, akkor az eszközárak könnyen lefelé tartó spirált eredményezhetnek. E szerint a csökkenő hitelállomány nyomán csökkenő eszközárak a hitelállomány további, gyorsított leépülését eredményezhetnék, ami megint csak negatívan hatna vissza az eszközárakra. Ha ez elindul, akkor várhatóan szembe kell nézni a globális pénzügyi válság újabb fejezetével.

Article Categories:
Gazdaság