background img
5 év ago
1769 Views

Változás csak ha változtatsz

Written by
munkahely hiány

Változás csak ha változtatsz

Ma magyar országon, és a világban szinte mindenhol egyre több a munkanélküli, mert egyre kevesebb a munkahely. Ha arra vársz hogy ez majd megváltozik, akkor hiába minden, ez nem lesz jobb csak rosszabb. A munkahely hiány fő oka a technika technológiai fejlődés, hisz amit régen 100 ember termelt meg, ahhoz ma elég egy gép, ami precízebb, és gyorsabb termelést eredményez, de itt a minőségről szó sem esik.

A munkaerőpiac nagymértékben átrendeződött, ma már egyre több az online vállalkozás, – a hagyományos felállásban, ha az ember üzleti vállalkozásba kezdett, annak az első lépése a termék előállítása és az üzlethelyiség létrehozása volt a legfontosabb, maga a tevékenység csak ez után következett, – ám egy online üzlet beindításához erre sincs szükség, csak egy weboldal kell, és megtalálni a gyártót, aki kiszolgál, és máris megy az üzlet. Nem kell ingatlan, nincs építkezés, nem kell berendezés, nincs szükség gyártó kapacitásra, ami régen egy sor járulékos munkahelyet teremtett.

Ez van. Ám ennek is megvan az előnye, ha megtalálod és kihasználod még jól is járhatsz.

Nagyon sokan még abban a tudatban élnek, hogy a megélhetéshez kell egy munkahely, ahonnan a jövedelem származik. Ez azt feltételezi, hogy van egy cég, egy vállalkozás, akik felelősséget vállalnak a dolgozókért, (már amennyire igaz lehet) és a dolgozónak nem kell mást tenni, mint elvégezni a rá kiszabott feladatot, és a hónap végén, megkapja a pénzét. Ez így rendben is lenne, ha…

Mivel munkahelyből elég kevés van, nagy a túljelentkezés, valamint az is probléma, hogy amely területeken a legnagyobb a munkanélküliek száma, ott kevés a munkahely, és fordítva. De induljunk ki abból hogy minden optimális ezen a téren. A munkaadó egyik szempontja hogy a lehető legkevesebb költséggel termelje meg az adott terméket, így a dolgozó bérével kezdi a megtakarítást, hisz ha a dolgozó ezt nehezményezi, akkor könnyesén talál helyette mást, hisz álláskereső van bőven. Ez egy bizonyos szintig még elfogadható is lenne, ha nem lenne súlyosan etikátlan, mert ez lényegében a dolgozó nép kizsákmányolása, ami a mai civilizált társadalmakban megengedhetetlen.

Vállalkozz, vállalj magadért felelősséget!

Ez lenne a megoldás mindezekre, ha…
Régebben nagyon sok vállalkozás jött létre a fenti problémák orvoslására. Addig működött is a dolog, amíg be nem jöttek az országba a multik, (Tusko, Osan, stb) akik drasztikusan lenyomták a termékek árát, (látszólagosan) ami így a kiskereskedők működésének a végét okozta, hisz a hipermarketekben mindent lehet kapni, és még olcsóbb is, mint egy kiskereskedésben. Ezen a szinten egy kiskereskedő nem tudja felvenni a lépést a nagyokkal!
A multik varázsa az alacsony ár és a hatalmas választék, semmi más, ezzel lett elkábítva a nép, kaptok mindent olcsón! És a polgár örül annak, ha ebben a pénzügyektől terhes világban legalább olcsón meg tudja venni azt, amire szüksége van. De nézzük meg kicsit alaposabban.

A multik előnyeinek a listáját már ismerjük, ami elég rövid, de lássuk mi volna akkor, (mi volt akkor) ha nem lennének a multik?
Ami az előnye, az lenne a hátránya is egyben, vagyis nem lenne olyan hely, ahol mindent megvehetsz olcsón. Ezzel együtt jó néhány dolgozónak nem lenne munkája(!?) Ám nézzük az előnyeit, de nem csak általánosságban, hanem hosszú távon milyen változásokat okozna az életünkben.

A munkahelyez száma alapvetően kevés, sehogy sem jutna mindenkinek, hacsak, nem döntesz úgy hogy saját vállalkozásba fogsz, mivel nincsenek multik, és így nem kell a megküzdeni az általuk okozott fent említett gondokkal. Szóval legyél pék, süss kenyeret, és minden finomságot, hogy a környezetedben mindenki hozzájusson a termékedhez. Kell üzlet, aminek a felépítése, kialakítása, berendezése, egy csomó szakmunkásnak ad majd munkát. Miután az üzlet beindul, kell majd akik dolgozik neked, kellenek eszközök a gyártásra a szállításra az anyagbeszerzésre, és még számos dologra. Tehát csak a TE üzleted egy sor munkahelyet teremt.
A megtermelt kenyeret piacképes áron tudod eladni, mert nincs a multi, aki feleannyiért is árul kenyérnek látszó tárgyakat. A vevőid örülnek neki, hogy végre van rendes kenyér az asztalukon, a dolgozóid szintén örülnek majd a fizetésüknek, és annak, hogy egy megbecsült közösség tagjai lehetnek.

Feltételezem, hogy nem TE lennél az egyetlen akik hasonló módon változtatná meg a saját életét, mondjuk 10-ből ketten, és a fennmaradó 8 ember lenne az alkalmazottja ennek a kettőnek. Így elvileg a munkanélküliséget mi magunk oldanánk meg, mindenkinek lenne munkája, legalábbis részmunkaidőben, és mivel ez a rendszer csak úgy marad fent, hogy etikusan működtetjük, mindenki jól jár.

Nem mellékesen ha mindenkinek van munkája, akkor nem nagyon van lehetőséged válogatni, ami részben rossz, részben jó. Nem teheted meg hogy minimálbérért dolgoztatod a melóst, mert akkor úgyis ellopja tőled azt ami “jár neki”, nem dobhatod ki hogy majd találsz mást, mert nincs más. Rá lesz kényszerülve mindkét fél, hogy a képességeihez mérten a legjobbat nyújtsa, és így a fejlődés szinte garantált.

Ám ezzel együtt felmerül egy sor másodlagos kérdés is.

Honnan szerzem a kezdéshez szükséges pénzt?
Mivel ez egy bizonyítottan működő modell, nyugodtan vehetsz fel banki hitelt, hisz az üzleted, hosszú távon képes biztosítani hogy folyamatos bevételed legyen.

Mi van az adózással?
Ez bizony egy olyan dolog, amivel együtt kell élni, ám ha ennek modellnek a működését megnézzük, akkor látható az is, hogy egyben a népgazdaságot is erősíti, ha több embernek van munkája, és olyan munkabére, ami elfogadhatónak mondható, akkor ez feltételez  némi gazdasági és élet színvonalbeli növekedést is.

Mindezek persze csak gondolati kérdések, hisz a multik itt vannak, és akik megengedi számukra, hogy a magyar gazdaságot gyengítsék, azok valószínűleg anyagilag érdekeltek abban, hogy ez így működik. A multikat kidobni nem lehet az országból, hisz nekik “el lett adva” ez a jog, ezért csak azt lehet elképzelni, hogy olyan gazdasági megszorításokkal kell őket sújtani, hogy maguk döntsenek arról, hogy maradnak vagy elmennek.

Amikor valamelyik multihoz mész vásárolni mindig jusson eszedbe, hogy ezzel őket erősíted, egy kis kedvezményért cserébe, ám ha teszel ellene, akkor azzal minden ember érdekeit véded.

Ha van még a témával kapcsolatban felmerülő kérdésed, kérlek tedd fel, hogy adott esetben egy szakértő is választ adhasson rá

 

Article Categories:
Uncategorized

Comments to Változás csak ha változtatsz